Фестиваль “Гуцульська бринза”

05.09.15 — 06.09.15
  • Рахів, Закарпатська область
  • 09.00 — 17.00

Звук трембіти... Гуцульські співи та танки наповнюють вулиці міста Рахова, які гостинно приймають гостей… А ви чули? Так починається вересневий традиційний фестиваль “Гуцульська бринза”. Самобутня гуцульська традиція повернення вівчарів додому з полонин вкорінилася в життя рахівчан і стала щорічним ритуалом. Пастухи з отарами овець повертаються до своїх домівок із високогірних полонин.

З цієї нагоди люди влаштовують свято, куди приїжджають гуцули та туристи з різних куточків України. І це все не просто так. Отари овець, зігріті літнім сонцем, небом та свіжістю карпатських полонин, стають джерелом молока, з якого виготовляють смачний гуцульський сир — бринзу (окрім овечої є ще й бринза коров’яча). Для цього кулінарного шедевру кожен майстер має свій унікальний рецепт. Особливість виготовлення бринзи — застосування ферменту зі шлуночка молодого теляти, в якому і готують цей сирний виріб. Ця загадкова робота потребує чимало зусиль та майстерності. Та що тут розповідати? Це все потрібно бачити на власні очі, відчуваючи атмосферу гуцульських кулінарних чаклувань. Приготуванням бринзи, до речі, здебільшого займаються чоловіки.

фото Олег Григорьєв

Драйву та динаміки додадуть сопілки, дримби та трембіти, які лунатимуть звідусіль, наповнюючи ваш відпочинок народними співанками та музиками. Різноманітні ігри та забави, веселощі та запальні танці: все це для того, щоб ваші серце та душа відпочили сповна.

Гуцульські гостинність, традиції, культура та ремесла в ці дні стають настільки теплими та близькими, що зостатись в цих краях захочеться надовго. Тут ви ніколи не залишитесь голодними. Аромати кулінарних шедеврів закарпатців не дадуть вам ані шансу пройти повз запашний обід чи вечерю: допоки не скуштуєте традиційних страв, не рушите далі, адже вся ця смакота готується просто неба.

Різновид кукурудзяних страв буде для вас несподіванкою: банош чи кулеша (страва з кукурудзяного борошна зі шкварками, бринзою чи грибами), токан чи мамалига (круто зварена кукурудзяна каша), млинці з бринзою та вурдою (варений сир із сироватки та овечого молока), галушки (приготовані зі шматочків тіста, а іноді з додаванням картоплі) та вареники, бограч (страва із картоплі та м'яса) тощо. Звісно, і без міцних напоїв не обійдеться. Після кулінарних дегустацій рекомендуємо долучитись до майстер-класів, щоб приїхати додому і зварити куліш для всієї сім’ї самостійно.

Популяризація гуцульської культури є невід'ємною складовою дійства. Народні майстри та майстрині організовують виставку-ярмарок виробів із дерева, металу, шкіри, глини та тканини. А ще вишиванки, і рушники, а теплі ліжники, що зігріють вас узимку.

“Вмієш працювати — вмій і відпочивати!” — такий девіз пасує гуцульському працьовитому народу. Кропітка, важка робота на полонинах влітку потребує чимало сили. Ви можете самотужки оцінити її на око та на смак.

Як символ завершення свята, оберегу гуцульських полонин і овець, на фестивалі запалять величезну ватру.

Як дістатись

Якщо ваша точка відправлення Львів, то до Рахова курсує пасажирський потяг 606 К. Відправлення — о 15.53, прибуття — о 23.43. Якщо прямуєте з Івано-Франківська, їхати цим же потягом доведеться близько 5 годин. Відправлення о 19:07.

З Івано-Франківська можна добратися й приміським потягом, який відправляється о 3:28. На пункт призначення ви прибудете о 07.58. Хоча цей варіант підійде радше любителям пригод — потяг “колоритний”, і ступінь комфорту пересічному туристу може бути занизька.

Також Рахова з Івано-Франківська можна дістатись рейсовим автобусом, що ходить починаючи з 07:00 майже щогодини. Звісно, така альтернатива зекономить ваш час, але не гроші. Вартість квитка становить більше 70 гривень.

Прямуєте з Києва? Потяг 357К вирушає зі столиці о 16:53 і прибуває до Рахова о 11:12 наступного дня. Вартість плацкартного місця становить близько 190 грн.

Відгуки

Відгуків  - 0